Wlog:Apunts MED 23 de Març 2010 a Riereta

De Wiki HKp
Dreceres ràpides: navegació, cerca

Wlog HKp

Idees per compartir i notícies del projecte. ¿Wlog? wiki+blog

Darreres entrades:

Entrades no traduïdes:

Traducció
Aquesta pàgina no està disponible en castellà. Vols col·laborar a traduir-la?Última edició d'aquesta pàgina: 14-09-2010

Sobre el projecte HKp
Apunts MED 23 de Març 2010 a Riereta

Convidats per Telenoika vam ser a Riereta presentant algunes troballes del projecte HKp. En aquest intercanvi van sortir alguns conceptes, idees i referències interessants. Purgatori de les coses, obsolegància, Apolo 13. Ho comentem.

Des de Telenoika ens havien convidat a participar a la MED (Mostra Especial Desorientada) el divendres 23 de Març a Riereta (Raval, Barcelona). La intervenció es feia coincidint amb els dies en que en David Sarsanedas(Luthiers Drapaires i Orchestra Fireluche) estava fent el Taller de Reencarnació del Hardware. Els participants al taller estaven fent aquell dia un oscil·loscopi amb una tele vella a la que connectaven una font MIDI. La gent del taller, com és habitual en els MED, es van afegir a altres persones que venien a la presentació.

Després del MED vaig twittejar alguns apunts i tenia intenció d'escriure aquesta entrada al Wlog. Però pocs dies després queia de la bicicleta i em trencava la clavícula, me la van operar i porto més d'un mes amb el braç dret immòbil esperant que els ossos se soldin. M'he pogut adonar del que suposa fer les coses amb una sola mà i de la pila de tasques quotidianes que es compliquen. Però estic agafant força pràctica a escriure amb una sola mà i anava sent hora d'escriure aquests apunts.

Vam explicar les intencions del projecte i que fent treball de camp per trobar exemples de hacks el que pretenem és fer una intervenció social que contribueixi a activar la reflexió sobre la nostra actitud cap a les coses.

Vam presentar alguns casos de hacks que hem anat recollint agrupant-los segons el tipus d'artefactes que fan servir o segons la funció del tipus d'artefactes que produeixen:

Vam mostrar alguns enregistraments en vídeo com els de l'esquellot a la bateria i el desembussador com a sordina. També vam presentar els enregistraments de la Vahida Ramujkic i l'Avid Kruglanski explicant la recol·lecció de paraigües per transformar-los en faldilles i reflexionant sobre la reutilització dels objectes.

En la conversa posterior van sortir diverses idees sobre les que val la pena deixar constància. En David (Mudo, luthier.lab) va introduir el concepte de obsolegància (obsolegance) per aquells artefactes creats a partir d'elements que s'havien considerat - o es podrien considerar - obsolets i que es revaloritzen sense deixar de conservar un aire del seu pas per l'obsolecència. El que els dóna un determinat tipus d'elegància. La fòrmula pel neologisme seria:

obsolecència + elegància = obsolegància

Les faldilles fetes de paraigües podrien ser un exemple d'obsolegància.

Vam parlar de les coses que passen prematurament a la consideració d'obsolecència; especialment dels aparells electrònics on la pressió de la indústria sobre els usuaris-consumidors fa que es deixin de fer servir sense que hagin deixat de funcionar (vegeu què és deixalla?). En aquesta línia de reflexió l'Ezequiel va introduïr el concepte d'un purgatori de les coses, un lloc on aquestes esperen un possible usuari abans de considerar-se definitivament obsoletes o material per reciclar. Vam estar imaginant que de la mateixa manera que hi ha deixalleries (destinades a la recuperació dels materials o al tractament controlat de determinats residuus) hi podria haver una xarxa d'infraestructures on els objectes es dipositen i classifiquen perquè algú altre els pugui re-utilitzar. Crec que també va ser l'Ezequiel qui ens va parlar de Nolotiro.com que cumpleix una mica aquesta funció en un sistema online.

L'Ezequiel també va comentar-nos les coincidències amb el projecte obsoletos. Ja ho sabíem! Però encara no ho havíem documentat a les [[1]]. Ell va fer-ho.

En Toni ens va fer adonar-nos com era d'interessant la situació que es va plantejar a l'Apolo-13 l'any 1970. Els astronautes tenien un problema ("Houston, we've had a problem here...Houston, we've had a problem."). Els havien explotat uns tancs d'oxigen i van haver de passar de la nau principal al mòdul lunar. En realitat en teníen uns quants de problemes, que van haver d'anar solucionant. Un dels més importants era com eliminar el CO2. Tenien uns recipients amb hidròxid de liti per eliminar-lo, però els recipients de la nau no encaixaven al mòdul. Els havien d'adaptar. Un grup d'enginyers es va reunir a la terra i van posar sobre la taula tot el que tenien els astronautes a la nau buscant com els podria servir. Enginyers pensant com a bricoleurs van idear una solució a partir del que els astronautes tenien disponible: bosses de plàstic, cartrons, cinta adhesiva, etc... Aquesta situació històrica es pot prendre com relat mític i paradigmàtic del pensament bricoleur en condicions crítiques. La pel·lícula Apolo 13 recull aquesta escena.

Segurament em deixo coses que es van comentar però per ara d'això és el que tenia apuntat o el que recordo. Podeu fer servir els comentaris si voleu comentar o afegir alguna cosa.Expressions clau: obsolegància,Apolo 13,bricoleur,purgatori de les coses
Redactor: Dvdgmz 25-08-2016

Font: SPA*MED Telenoika

[modifica] Comentaris rebuts

Encara no hi ha comentaris

Eines de l'usuari
Espais de noms
Variants
Accions
Navegació
Ajuda
Eines