Wlog:Hacks arreu, el DVD

De Wiki HKp
Revisió de 07:54, 20 oct 2011; Dvdgmz (Discussió | contribucions)
(dif) ←Versió més antiga | Versió actual (dif) | Versió més nova→ (dif)
Dreceres ràpides: navegació, cerca

Wlog HKp

Idees per compartir i notícies del projecte. ¿Wlog? wiki+blog

Darreres entrades:

Entrades no traduïdes:Última edició d'aquesta pàgina: 20-10-2011

produccions HKp
Hacks arreu, el DVD

Ja el tenim. Un producte d'aquests dos anys i escaig de projecte. "Hacks arreu, apropiacions creatives dels usuaris" és un DVD que reuneix en 17 càpsules de vídeo diferents casos d'artefactes hackejats a més d'alguns punts de vista sobre el fet de hackejar. Com totes les produccions del projecte els continguts d'aquest DVD són lliures i copyleft.

Dvd-hacksArreu.jpg

Dimarts al vespre ens arribava un palet carregat de caixes amb el DVD "Hacks arreu". Després d'una llarga gestació ja tenim un producte més del projecte HKp. Des d'aquest wiki hem estat buscant (i seguim fent-ho) detectar i donar visibilitat a exemples d'apropiació creativa dels usuaris. Coses a les quals algú ha donat un ús diferent al que tenien, en qualsevol àmbit de la vida. Ho hem dit moltes vegades "busquem hacks", artefactes hackejats, intervencions creatives que els transformen obrint nous horitzons de possibilitats.

Aquest DVD recull alguns d'aquests hacks: 13 càpsules de vídeo on s'expliquen des d'intervencions “clàssiques” molt esteses i consolidades fins a intervencions noves que potser algun dia es consolidaran. Darrera els casos explicats hi ha diferents aproximacions que comparteixen una actitud activa cap als artefactes. Complementen la presentació de casos 4 càpsules més on es parla sobre què s'entén per hack, per què hackejar i com donar recursos per fer-ho.

Reparar-se les eines té molt a veure en fer-se-les o adaptar-les. En parlem amb en Joan Gómez al seu taller (Premià de Mar) a partir del comentari d'eines i instruments que ha fet servir o que ha trobat pel món. Molts són eines retocades amb la mola, que s'han soldat o que s'han manipulat al cargol o a l'enclusa. Tornavisos, alicates, punxons, rasquets, piquetes, un temporitzador. Mitja cafetera amb un mànec llarg és útil si volem fondre plom i abocar-lo dins un motlle. També ens presenta un cas de desplaçament de context, del treball al joc, que es feia a les fàbriques tèxtils: la corda de saltar amb bitlles de teler.

Amb la Rosa Mª i en Jordi de la Carnisseria Moulines (Maçanet de Cabrenys) veiem com fan servir un màquina de fer embotits per fer croquetes. No han modificat la màquina, han canviat la manera de fer-la servir.

Els músics sovint exploren les possibilitats sonores de qualsevol objecte. En veiem 2 exemples clàssics i molt utilitzats: un esquellot de vaca holandesa per la bateria (que ens presenta en Jo Krause) i un desembussador que modifica el so de la trompeta (presentat per en Pere Payés).

I ... ¿com aprofitar els paraigües caiguts en combat un dia de pluja que trobem dispersos per la ciutat? La Vahida Ramujkic i l'Aviv Kruglanski ens dónen la seva resposta, fer-ne unes faldilles, alhora que reflexionen sobre el dictat o la versatilitat de la funció dels objectes.

Amb en Jan Coromines del Mas Quintà (Maçanet de Cabrenys) veiem el repte del desafiament en un projecte personal amb la transformació d'un motocultor en un vehicle tot-terreny que incorpora un remolc i les rodes d'un cotxe i d'una moto.

Acudim també al taller de re-encarnació del hardware que Luthiers Drapaires va fer a Riereta (Raval, Barcelona) i en David Sarsanedas ens explica el propòsit de dotar als participants de recursos perquè puguin manipular els aparells electrònics, experimentar amb ells i adaptar-los. En Rubén Gil ens explica com han modificat un televisor per fer un oscil·loscopi que respon a una entrada de so. I en Jordi Planas ens explica com ha combinat una pantalla TFT amb un projector de transparències. Des del taller de Riereta en Rubén i en Jordi ens parlen de què entenen per hack i per què té sentit hackejar. Una pregunta que també respon en Borchgenius des del hackmeeting mad-hack'09 (Patio Maravillas, Madrid).

Enviarem "Hacks arreu" a algunes de les persones que han col·laborat en el projecte. Seguim volent que el projecte HKp segueixi actiu i properament buscarem finançament amb la plataforma GOTEO per seguir fent produccions. El DVD serà també per les persones que facin aportacions econòmiques i/o que participin en les propostes de col·laboració que farem. I no descartem trobar una distribuidora per fer-lo arribar a punts de venda.

Aquesta producció ha estat possible gràcies a la beca AGITA de l'Ajuntament de Figueres i esperem presentar-lo aviat a la capital de l'Alt Empordà.

Si voleu fer un tast de les càpsules de vídeo n'hi ha algunes al canal HKp de vimeo.

Expressions clau: vídeo,càpsules vídeo,apropiacions creatives,hacks,DVD
Redactor: Dvdgmz 24-08-2016

Font: Canal HKp a Vimeo

[modifica] Comentaris rebuts

Encara no hi ha comentaris

Eines de l'usuari
Espais de noms
Variants
Accions
Navegació
Ajuda
En altres llengües
Eines